Technologická společnost LARX se zabývá vytápěním. Možná to někomu přijde jako odvětví, kde se toho za poslední desetiletí moc nezměnilo, ale my se věnujeme inovacím. Naší vizí je jednotný nositel energie – elektřina, která pohání všechny systémy v domě i mimo dům a elektromobily. Můžeme jí vyrábět lokálně fotovoltaickými panely a uchovávat v bateriích. Je to nejčistší forma energie.

Právě na vytápění elektrickou energií se v LARXu specializujeme. A to ve formě moderního podlahového anebo i stropního plošného vytápění. Naše inovace spočívá v použití uhlíkových topných fólií. Počátky výroby sahají několik desítek let nazpět. Ovšem v posledních letech vymysleli v Jižní Koreji způsob jak vylepšit a zefektivnit proces výroby. Elektrické topné fólie se stávají masově používaným topným prvkem po celém světě.

Uhlíkové topné fólie

Používáme dva typy fólií. První je pruhovaná uhlíková fólie určená pod nášlapné vrstvy podlah, tedy pod laminátové, vinylové podlahy a podobně. Uplatní se v obytných místnostech. Druhý typ fólie je speciální, odolná uhlíková vláknitá fólie (pro nás „karbonka“). Na rozdíl od předchozí vydrží zalití do betonu, kde dokonale funguje po celou dobu životnosti stavby. Je to jasná volba pro koupelny, vstupní haly a technické místnosti.

Plošné vytápění je obzvlášť vhodné do novostaveb a dřevostaveb. Díky sálavému charakteru (podobnému Slunci) je možné při stejném komfortu a pocitovému teplu vytápět místnost na nižší teplotu a tím snížit náklady na vytápění.

Uhlíkové topné fólie

Tato zakázka byla výjimečná tím, že zákazník chtěl instalovat uhlíkové topné fólie hned do dvou domů – do trojpodlažního řadového rodinného domu a do jednopodlažního penzionu, obojí jsou rekonstrukce v Krnově.

Celou instalaci jsme zvládli na dvě etapy. V první jsme nainstalovali „karbonky“, v rodinném domě v koupelnách a v náročném prostředí penzionu ve všech místnostech. Celkem jsme nainstalovali 63 m2. To bylo před litím podlah a poté následovala druhá etapa s instalací 113 m2 uhlíkových fólií v ostatních místnostech rodinného domu.

Regulace se dá vyřešit různými způsoby. Pro zákazníky vyžadující vyšší komfort a chytrá řešení instalujeme regulaci pomocí inteligentního systému Loxone nebo designový termostat Nest. Další možností je chytrá vzdálená regulace až 4 topných okruhů pomocí EZS Jablotron 100. Univerzálním řešením jsou programovatelné pokojové termostaty, které jsme použili v tomto projektu.

Uhlíkové topné fólie

Oproti konvenčním teplovodním systémům vytápění je velkou výhodou uhlíkových fólií rychlost instalace, kdy kompletní řešení vytápění obou dvou domů bylo hotové za necelé čtyři dny včetně nezbytné kontroly. Zákazníkovi jsme tak pomohli vyřešit problémy se šibeničními termíny výstavby.

Uhlíkové fólie jsou jednoduchým a efektivním řešením vytápění (nejen) domácnosti.