Po celkem klidném roce 2020 na trhu energií z pohledu vývoje cen jednotlivých zdrojů, jsme se v roce 2021 dočkali končících alternativních dodavatelů a téměř milionu přípojek v podobě rodin i firem s velmi nepříjemným procitnutím do reality při prostudování jejich nových ceníků energií.

 

Spousty zákazníků tzv. alternativních dodavatelů ať už elektřiny či plynu potkal v říjnu tohoto roku nepěkný šok. Dozvěděli se o okamžitém ukončení činnosti jejich dodavatelů a tedy i zrušení jejich výhodných zafixovaných cen plynu a elektřiny. Ve výsledku se přechod k těmto firmám zákazníkům zase tolik nevyplatil, při současném zdražení v koncových cenách u dodavatele poslední instance i 3x a více. A vypadá to, že bude hůř. Zákazníci firem jako Bohemia Energy nebo Kolibřík energy bohužel nejspíš nebyly posledními koncovými odběrateli, kterým se něco takového stalo. Vcelku nahlas se mluví o dalších firmách poskytujících dodávky energií, které nejspíš čeká velmi podobný osud. V posledních týdnech se prakticky nelze dovolat na infolinky hlavních dodavatelů, ČEZu, E-ONu nebo PRE, z důvodu jejich zahlcení zákazníky alternativních dodavatelů, kteří se bojí, že budou na začátku zimy odříznuti od zdroje vytápění a tak se snaží co nejrychleji vyřešit převod služeb. Na pobočkách je situace úplně stejná. Bohužel je situace taková, že i když potřebujete novou přípojku, například k novostavbě, kde ještě přípojka není, je to dnes prakticky nadlidský úkol. 

Je velmi důležité si uvědomit, že zdražení energií se netýká jen elektřiny. Plyn zdražuje v mnohem vyšším tempu než elektřina. Jen během posledního roku se bavíme o cenovém nárůstu téměř 300%. Nárůst cen plynu bude tedy mnohem vyšší, než u elektřiny.  Bohužel je tento fakt často mediálně překřičen informacemi o zdražováni elektřiny, která jako zdroj energie, ke kterému je připojen prakticky každy v České republice, je mnohem větším tahákem oproti plynu. Spousta lidí si také neuvědomuje, že v článcích o zdražovaní energií se mluví nejen o elektřině, ale i o plynu, který je také zdrojem energie. 

Zdražuje vše

Růst cenové hladiny je velmi citelný ve všech odvětvích obchodu a služeb. Zdražuje úplně vše od jídla a oblečení přes pohonné hmoty, automobily a elektroniku, až ke stavebním materiálům. Tato situace je vyvolána mnoha faktory – nárůst cen vstupních surovin, zdražení dopravy, kompletní odstavení všemožných provozů, přístavů, výroben a firem po celém světě. A do toho všeho zastaví provoz v jednom z nejdůležitějších průplavů světa zaseknutá loď. Kompletní kolaps dodavatelského řetězce se týká úplně všech. Dopady výpadků ve výrobním a dopravním řetězci jsme si před současnou situací s koronavirem asi nikdo nedokázal představit. Bohužel asi nelze předpokládat jakékoliv zlepšení nastálé situace v nejbližších měsících. Nezbývá nic jiného, než se pořádně obrnit a aktuální ceny na trhu výrobků a služeb akceptovat. Zlevňování jistě není na pořadu dne, spíše na přelomu nového roku dojde k dalšímu zdražování výrobků a služeb. Je tedy potřeba hledat řešení snížení spotřeby domácností.

Fotovoltaika jako řešení zdražování elektřiny?

V tandemu s narůstající cenou energií roste v České republice i zájem o řešení domácí fotovoltaické elektrárny. V souvislosti s dotačním programem Nová zelená úsporám (dotace přes 200 000 Kč) není v současné době vůbec co řešit. Své řešení  fotovoltaiky nabízí již i největší energetické firmy u nás – ČEZ a E-ON. Zvlášť řešení ČEZu v kombinaci s jejich hybridním BatteryBoxem je velmi povedeným a funkčním způsobem pořízením fotovoltaické elektrárny. Zároveň tak lze získat nezávislost na síti dodavatele energie a vykrytí případných výpadků v dodávkách, zároveň snižujeme náklady na vytápění a ohřev TUV. Aktuálně lze navíc kombinovat dotaci z programu Nová zelená úsporám na fotovoltaickou elektrárnu s dotací na domácí Wallbox,tedy nabíječku na elektromobil. Za instalaci wallboxu k dobíjení elektromobilu máte nárok na příspěvek 30 000 Kč (podmínkou přitom není vlastnictví elektromobilu) a nadto ještě dostanete 10 000 Kč jako bonus za kombinaci dotací. Příprava domácnosti na nabíjení elektromobilu tedy prakticky nestojí vůbec nic.

Elektromobilita

V září tohoto roku byl poprvé v historii nejprodávánějším autem v Evropě elektromobil, konkrétně Tesla Model 3. Elektřina jako zdroj pohonu v osobní přepravě již není hudbou budoucnosti, je to současnost a celý svět se postupně přizůsobuje ekologičtějšímu a ekonomičtějšímu způsobu dopravy než jsou motory na fosilní paliva. Benzín či nafta za poslední rok také zdražily o více než 30%, podobně jako elektřina, takže poměrově vychází elektrická auta pořád jako nejlepší a nejekonomičtější řešení.  Kombinace fotovoltaiky na střeše, vytápění a ohřev TUV elektřinou a v garáži elektromobil je v současnosti a troufneme si tvrdit i do budoucna nejlepší kombinací pro optimalizaci nákladů. Přebytek energie který nespotřebujeme a nevejde se do baterky spotřebuje elektromobil a ve výsledku jezdíme prakticky zadarmo.

Stavíte nebo rekonstruujete a nevíte si rady s výběrem zdroje energie pro vytápění vašeho domu? Neváhejte a kontaktujte nás přes kontaktní formulář na našem webu.

Grafy vývoje cen elektřiny a plynu k 26. 10. 2021 z: kurzy.cz