Doba je složitá. Ale přesto lze najít řešení, jak vytápět úsporně a efektivně.

První otázka jsou reálné možnosti. Ať už do novostavby nebo rekonstrukce, zemní plyn dnes geopolitických a cenových důvodů volí málokdo. Kusové dřevo nebo pelety jsou náročné na skladování a pracné, ne každý má na to čas a místo. Tepelné čerpadlo topí úsporně, je to ovšem drahá a složitá technologie vyžadující častý servis.

topne folie instalace lhotka 2

Tím se vrací do hry vytápění elektřinou a jeho nejefektivnější podoba – komfortní podlahové vytápění LARX uhlíkovými fóliemi. Mají dvě zásadní výhody:

  1. Bezúdržbovost. Uhlíkové fólie nepotřebují údržbu, ani pravidelný servis. Na termostatu si nastavíte příjemnou teplotu a o víc se nemusíte starat. Uhlíkové fólie vyrábí teplo přímo v místnosti, stačí jim přívod elektřiny. Topí pouze jen tam, kde je potřeba.
  2. Cena elektřiny pro celou domácnost. Díky tarifu D57d máte denně 20 hodin nízkého tarifu („levného proudu“). Ten používáte jak pro vytápění, tak i pro celou ostatní spotřebu na vaření, praní, sušení…

Navíc je díky Wi-Fi termostatům můžete ovládat vzdáleně odkudkoliv. Pro každý způsob vytápění jsou stavby, kde dané topení nedává smysl. To samozřejmě platí i pro uhlíkové fólie. Jde o větší, nerekonstruované objekty s velkou tepelnou ztrátou. Například staré nebo kamenné domy bez zateplení. Do všech ostatních LARX uhlíkové fólie jednoznačně stojí za zvážení.

Srovnání cen vytápění, ceny k datu 4.10.2022

Na základě dat dostupných na portálu TZB Info jsme pro vás připravili srovnání potřeby energie na vytápění nemovitostí seřazených podle jejich tepelné ztráty. Kromě ceny vytápění jako takového je třeba brát v úvahu také investice spojené s paušálními platbami či údržbou zdroje vytápění. Každá realizace je samozřejmě jiná a konkrétní čísla záleží na celé řadě faktorů, data tedy slouží zejména pro vaši představu – konkrétní projekt s vámi rádi prokonzultujene.   

Cena vytápění nejmenších bytů, garsonek s tepelnou ztrátou 2 kW

Příklad realizace: Apartmány v Peci pod Sněžkou

Vytápění bytů v moderních nízkoenergetických stavbách s tepelnou ztrátou 3 kW

Příklad realizace: Luxusní apartmány v Jizerských horách

Vytápění standardních bytů nebo pasivních rodinných domů s tepelnou ztrátou 4 kW

Příklad realizace: Rodinný dům ve Zdibech

Vytápění velkých bytů nebo standardních rodinných domů s tepelnou ztrátou 5 kW

Příklad realizace: Byt v Kaplici 

Vytápění bytů nebo rodinných domů s tepelnou ztrátou 6 kW

Příklad realizace: Rodinný dům ve Svojeticích 

Vytápění rodinných domů s horším zateplením s tepelnou ztrátou 7 kW

Příklad realizace: Rodinný dům u Písku 

Přestože hlavní výhodou elektrického podlahového vytápění pomocí uhlíkových fólií je jeho bezúdržbovost, snadná instalace a intuitivní ovládání, ze zveřejněných dat je zřejmé, že si tato technologie co se ceny týče nezadá s žádným z konvenčních a běžně známých způsobů vytápění. Přidáme-li k snadné manipulaci a téměř nezničitelnosti fólií také tlak na energetickou soběstačnost domácností a aktuální geopolitickou situaci, je jasné, že vytápění uhlíkovými fóliemi může v mnoha případech znamenat nejlepší možnou alternativu. Pokud stále ještě váháte, nebo řešíte například propojení vašeho systému vytápění s fotovoltaickými panely, neváhejte se nám ozvat