Důležitou součástí jakéhokoliv systému podlahového vytápění je termostat s podlahovým čidlem teploty. K čemu čidlo slouží, kam s ním a je vlastně opravdu potřeba? Tyto nejasnosti jsme pro Vás objasnili v následujícím článku.

larx touch termostat čidlo

Jak na chytrou regulaci podlahového topení pomocí tepelného čidla?

Uhlíkové topné fólie jsou z pohledu ovládání tím nejjednodušším způsobem topení. Ovládají se pomocí termostatů s využitím stykačů/relátek způsobem 0/1, tedy buď topí, nebo netopí. nedochází k žádné ztrátové regulaci napětí nebo protékajícího proudu. Termostat po dosažení požadované teploty úplně odpojí přívod elektřiny. Topné fólie poté spínají v několikaminutových intervalech párkrát za hodinu, jen podle toho jak se místnost ochlazuje.

Dle normy by teplota nášlapné vrstvy podlahy neměla v obytných místnostech překročit 29 °C (v koupelnách 33 °C), je tedy důležité použít termostat s interním (podle kterého regulujeme teplotu místnosti) a současně externím (podle kterého kontrolujeme teplotu podlahy) čidlem teploty. V letních měsících, kdy není třeba topit, lze navíc přepnout na regulaci jen podle podlahového čidla a využít tak topné fólie jen k ohřevu podlahy na komfortní teplotu.

Pokládka topných uhlíkových fólií

Instalace termostatu a tepelného podlahového čidla v bytě či rodinném domě

Při použití našich LARX topných uhlíkových fólií je vždy vyžadována instalace termostatu s vestavěným a  podlahovým čidlem. Termostat se instaluje do instalační krabice KU68 ( z našich zkušeností doporučujeme použít instalační krabice určené do sádrokartónu – jsou hlubší a termostat se lépe instaluje)  ve výšce 120-150 cm. Neměl by být na vnější ochlazované stěně a v místě kde může docházet k dlouhodobějšímu ovlivňování slunečním svitem.

Mezi podlahou a instalační krabicí se umístí dvě elektroinstalační trubice (tzv. husí krky/chráničky). První chránička je určena pro přívodní vodiče topných fólií, zakončuje se na hraně stěny a podlahy. Druhý husí krk je pro podlahové teplotní čidlo. Poloměr ohybu elektroinstalační trubice mezi stěnou a podlahovou by měl být min. 6 cm, aby nebránil zasunutí čidla. Obecně vedení husích krků doporučujeme udělat co nejrovněji bez ostrých ohybů a záhybů, protože  průchodnost chrániček je při instalaci topných fólií klíčová. Podlahové čidlo doporučujeme vždy instalovat do husího krku (chráničky).

larx uhlikove folie detail

Umístění podlahového čidla závisí na způsobu instalace topné fólie:

Tepelné čidlo pod laminátovou podlahu

Čidlo klademe co nejblíže povrchu podlahy, při pokládce pod laminátovou podlahu je to těsně pod topnou folii do vyhloubené drážky v kročejové izolaci. Podlahová sonda se umísťuje pod topnou folii v místě topné plochy.

Instalace tepelného čidla pod potěr

Cílem je opět čidlo položit co nejblíže povrchu podlahy. Při instalaci topných fólií pod potěr se chránička s podlahovým teplotním čidlem důkladně přichytí lepící páskou k vrstvě krycí PE folie nad topnou fólií (viz. foto). Čidlo v této aplikaci tedy neměří teplotu přímo pod podlahovou krytinou, ale měří teplotu potěru – lze na podlahovém čidle nastavit o několik stupňů vyšší teplotu.

Využití stykačů

Nejčastěji se topné fólie napájejí přímo přes termostat, ovšem příkon a proud protékající topnou fólií nesmí překračovat hodnoty specifikované výrobcem termostatu. Rozsáhlejší vytápěné plochy s vyšším příkonem ovládané jedním termostatem se musí spínat přes stykač. V takovém případě výstup z termostatu pro topnou fólii ovládá stykač. Při instalaci více fólií a spínání přes stykač, lze řešit i rozdělení zátěže do více fází.

Nevíte si rady, jakou regulaci systému vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ pro Váš objekt vybrat? Neváhejte a kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme vybrat to nejlepší řešení.