Důležitou součástí jakéhokoliv systému podlahového vytápění je termostat s podlahovým čidlem teploty. K čemu čidlo slouží, kam s ním a je vlastně opravdu potřeba? Tyto nejasnosti jsme pro Vás objasnili v následujícím článku.

larx touch termostat čidlo

Jak na chytrou regulaci podlahového topení pomocí tepelného čidla?

Uhlíkové topné fólie jsou z pohledu ovládání tím nejjednodušším způsobem topení. Ovládají se pomocí termostatů s využitím stykačů/relátek způsobem 0/1, tedy buď topí, nebo netopí. nedochází k žádné ztrátové regulaci napětí nebo protékajícího proudu. Termostat po dosažení požadované teploty úplně odpojí přívod elektřiny. Topné fólie poté spínají v několikaminutových intervalech párkrát za hodinu, jen podle toho jak se místnost ochlazuje.

Dle normy by teplota nášlapné vrstvy podlahy neměla v obytných místnostech překročit 29 °C (v koupelnách 33 °C), je tedy důležité použít termostat s interním (podle kterého regulujeme teplotu místnosti) a současně externím (podle kterého kontrolujeme teplotu podlahy) čidlem teploty. V letních měsících, kdy není třeba topit, lze navíc přepnout na regulaci jen podle podlahového čidla a využít tak topné fólie jen k ohřevu podlahy na komfortní teplotu.

Pokládka topných uhlíkových fólií

Instalace a zapojení termostatu a tepelného podlahového čidla v bytě či rodinném domě

Při použití našich LARX topných uhlíkových fólií je vždy vyžadována instalace termostatu s vestavěným a  podlahovým čidlem. Termostat se instaluje do instalační krabice KU68 ( z našich zkušeností doporučujeme použít instalační krabice určené do sádrokartónu – jsou hlubší a termostat se lépe instaluje)  ve výšce 120-150 cm. Neměl by být na vnější ochlazované stěně a v místě kde může docházet k dlouhodobějšímu ovlivňování slunečním svitem.

Mezi podlahou a instalační krabicí se umístí dvě elektroinstalační trubice (tzv. husí krky/chráničky). První chránička je určena pro přívodní vodiče topných fólií, zakončuje se na hraně stěny a podlahy. Druhý husí krk je pro podlahové teplotní čidlo. Poloměr ohybu elektroinstalační trubice mezi stěnou a podlahovou by měl být min. 6 cm, aby nebránil zasunutí čidla. Obecně vedení husích krků doporučujeme udělat co nejrovněji bez ostrých ohybů a záhybů, protože  průchodnost chrániček je při instalaci topných fólií klíčová. Podlahové čidlo doporučujeme vždy instalovat do husího krku (chráničky).

    

Umístění podlahového čidla závisí na způsobu instalace topné fólie:

Tepelné čidlo pod laminátovou podlahu – pokládka

Čidlo klademe co nejblíže povrchu podlahy, při pokládce pod laminátovou podlahu je to těsně pod topnou folii do vyhloubené drážky v kročejové izolaci. Podlahová sonda se umísťuje pod topnou folii v místě topné plochy.

Instalace tepelného čidla pod potěr – pokládka

Cílem je opět čidlo položit co nejblíže povrchu podlahy. Při instalaci topných fólií pod potěr se chránička s podlahovým teplotním čidlem důkladně přichytí lepící páskou k vrstvě krycí PE folie nad topnou fólií (viz. foto). Čidlo v této aplikaci tedy neměří teplotu přímo pod podlahovou krytinou, ale měří teplotu potěru – lze na podlahovém čidle nastavit o několik stupňů vyšší teplotu.

Využití stykačů a zapojení termostatu

Nejčastěji se topné fólie napájejí přímo přes termostat, ovšem příkon a proud protékající topnou fólií nesmí překračovat hodnoty specifikované výrobcem termostatu. Rozsáhlejší vytápěné plochy s vyšším příkonem ovládané jedním termostatem se musí spínat přes stykač. V takovém případě výstup z termostatu pro topnou fólii ovládá stykač. Při instalaci více fólií a spínání přes stykač, lze řešit i rozdělení zátěže do více fází.

Nevíte si rady, jakou regulaci systému vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ pro Váš objekt vybrat? Neváhejte a kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme vybrat to nejlepší řešení.