Uhlíkové fólie jsou v poslední době velmi populárním způsobem vytápění. To, že se hodí nejen pro rodinné domy, dokazuje i náš projekt vytápění rekreačního objektu v Jizerských horách, který právě realizujeme. (Druhá a třetí část článku.)

Vytápěným objektem je bývalý penzion Dřevona v Hraběticích, v krásném prostředí v srdci Jizerských hor. Je to typická horská chata, zčásti dokonce kamenná a roubená. Jak bývá v těchto oblastech zvykem, nad prvním nadzemním podlažím začíná střecha s velkým sklonem, v ní se nachází další dvě podlaží. To, že zde bývají mrazivé zimy, byl také jeden z rozhodovacích důvodů pro uhlíkové fólie.

Jizerské hory

Ačkoliv investoři zvažovali různé způsoby vytápění, kotle a tepelná čerpadla, po důkladné analýze vyhodnotili vytápění uhlíkovými fóliemi jako nejlepší.

Zadání bylo instalovat takový systém vytápění, který splní tyto požadavky:

  • bude komfortní
  • bude vyhřívat podlahy
  • bude mít možnost vzdálené regulace
  • vytápění jednotlivých bytů bude naprosto nezávislé – žádné spouštění centrálního tepelného čerpadla nebo kotle kvůli jednomu bytu

Uhlíkové fólie to splňují a přidávají další výhody:

  • rychlou a přesnou regulaci
  • žádné ztráty distribucí tepla – teplo se vyrábí přímo v místě spotřeby
  • nesrovnatelně rychlejší instalace – oproti vodnímu systému, tepelnému čerpadlu
Realizujeme vytápění rekreačního objektu v Jizerských horách

Ze stavebního hlediska použití fólie vyřešilo problémy s výškou podlahy. Samotná fólie zvýší podlahu zanedbatelně. Nutné je podlahu pod fólií tepelně a zvukově izolovat, s tím ovšem počítá každý dobrý projekt. Na fólii následně přijde 4 až 5 cm anhydritu. Na ten budou položeny vinylové podlahy a dlažba, ale výhodou tohoto typu instalace je možnost zvolit podlahu libovolnou, pokud bude certifikována pro podlahové vytápění.

Vzdálenou regulaci řešíme pomocí systému Jablotron, který v jedné mobilní aplikaci umožňuje ovládání vytápění a zabezpečení. V obytných místnostech budou nově uvedené termostaty JA-110TP.

Objekt byl původně vytápěný tepelnými čerpadly a kotlem, to zajistilo ohřev otopné a teplé užitkové vody. V jednotlivých pokojích byla článková a desková otopná tělesa („radiátory“). Mimo jiné, jedním z důvodů pro výběr fólií bylo právě odstranění nevzhledných těles v bytech, zde je design důležitý.

Skupina soukromých investorů, která koupila tento původní penzion, se usnesla na kompletní renovaci a rekonstrukci objektu, kdy původní zůstala jen obálka budovy. Penzion se také zatepluje – tak aby nebyla znehodnocena vizuální podoba objektu, přesto dostatečně, jak je v náročných podmínkách potřeba. Celkem bude mít budova po rekonstrukci přes 700 m2 podlahové plochy (vytápěné i nevytápěné).

Jizerské hory

Tepelná ztráta domu po rekonstrukci a zateplení bude 49 kW. Výkon fólií je 70 kW, což se započítanými vlastnostmi konstrukcí podlah poskytuje ideální komfort s dostatečnou rezervou. Teplá podlaha byla zásadním požadavkem především v zázemí sauny a plaveckého bazénu. Projekt počítá v celém objektu s odolnými karbonovými fóliemi. Ty jsou volbou do náročných podmínek, jsou mechanicky odolné, efektivní a výkonné. Používáme šířky 75, 100 a 150 cm. Výkony především 150 a 230 W/m2. Fólie jsou rozmístěné tak, aby pokryly podlahy bez studených míst, ale zároveň aby náklady na realizaci byly optimální. Celková instalovaná plocha fólií je 439 m2 v různých šířích a výkonech.

Naše práce probíhá ve třech etapách – 1. instalace fólií v přízemí, 2. instalace fólií ve druhém a třetím
nadzemním podlaží (poté se fólie zalijí do anhydritu). 3. poslední etapa je instalace termostatů a nezbytných elektrických a ovládacích zařízení.

V průběhu realizace projektu budeme psát další příspěvky. Dozvíte se, jak práce pokračují, jaká je logika řízení a jaké je řešení jednotlivých individuálních požadavků investorů. Nezapomeňte se tedy brzy vrátit na náš blog UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ.

Zde naleznete pokračování.