Teplovodní podlahové vytápění, které využívá horkou vodu cirkulující v potrubí pod podlahou, bylo poprvé vyvinuto již v římské době. Moderní podoba tohoto systému se začala používat v polovině 20. století a rychle si získala popularitu díky rovnoměrnému rozložení tepla a komfortu, který poskytuje. Voda ohřátá kotlem či tepelným čerpadlem proudí trubkami pod podlahou, čímž ohřívá podlahu a následně i vzduch v místnosti.

Přestože má teplovodní podlahové vytápění své výhody, moderní technologie přináší nové a efektivnější způsoby vytápění. Ty eliminují nejběžnější problémy spojené s provozem teplovodního podlahového vytápění a zároveň zachovávají všechny jeho výhody. Podívejme se nyní na nevýhody teplovodního podlahového vytápění a proč je čas přejít na moderní řešení.

Nevýhody teplovodního podlahového vytápění

Náklady na instalaci

Instalace teplovodního podlahového vytápění je finančně a časově náročná. Potrubní systém musí být pečlivě umístěn a zalit betonem nebo jiným podlahovým materiálem, což zvyšuje celkové náklady. Instalace svépomocí je v podstatě vyloučena – minimálně pokud nechcete zvýšit pravděpodobnost defektu a následných nákladných oprav . 

Nákladnost opravy

Opravy teplovodního podlahového vytápění mohou být obtížné a drahé. Pokud dojde k poškození potrubí, je obtížné lokalizovat místo úniku a často je nutné odstranit velkou část podlahy. V porovnání s tím jsou uhlíkové topné fólie méně náchylné k poškození a jejich oprava je obvykle jednodušší a méně nákladná.

Oprava vodního podlahového vytápění

Oprava vodního podlahového vytápění může být velmi náročná. Zdroj: ufhservicesltd.co.uk

Škody způsobené defektem

V případě defektu teplovodního podlahového vytápění může dojít k rozsáhlým škodám způsobeným únikem vody. Tento problém může nejen poškodit podlahu a nábytek, ale také způsobit škody u sousedů. Sebelepší pojistka pak nevyřeší čas, který strávíte následnou opravou a vypořádáváním, ani vztahy s vytopenými sousedy. Zejména u starších technických řešení navíc dojde k defektu velmi snadno. 

Délka čekání na teplo

Teplovodní podlahové vytápění potřebuje delší dobu na ohřev místnosti, protože teplá voda se musí nejprve rozšířit přes celou podlahovou skladbu. Čas nahřátí systému teplovodního podlahového vytápění je tak delší ve srovnání s jinými způsoby vytápění

Vyhřívaná podlaha? Ano – ale elektřinou! 

Teplovodní podlahové vytápění, přestože bylo kdysi považováno za revoluční způsob vytápění, dnes čelí mnoha výzvám a nevýhodám. Uhlíkové topné fólie, potažmo topné rohože, představují moderní, efektivní a bezpečnou alternativu, která nabízí řadu výhod, včetně nižších nákladů na instalaci, vyšší energetické účinnosti a ekologické šetrnosti.

Efektivní spotřeba energie

Jako jedna z hlavních výhod uhlíkových topných fólií je často uváděna jejich vysoká energetická účinnost. Díky rovnoměrnému rozložení tepla a rychlé odezvě mohou snížit celkovou spotřebu energie, což vede ke snížení nákladů na vytápění.

Snadná instalace

Instalace uhlíkových topných fólií je mnohem jednodušší a rychlejší než instalace teplovodního podlahového vytápění. Fólie mohou být instalovány suchou cestou přímo pod podlahovou krytinou, což výrazně zkracuje čas a snižuje náklady na instalaci.

Podlahové vytápění pomocí uhlíkových fólií

Bezúdržbový systém

Díky jednoduchému systému zapojení není potřeba žádná pravidelná údržba systému vytápění uhlíkovou fólií LARX. Systém přináší nulové náklady na servis. Vše řídí termostaty pro elektrické vytápění, které můžete po 10 letech snadno vyměnit za modernější.

Bezpečnost a spolehlivost

Uhlíkové topné fólie nepředstavují riziko úniku vody a následných škod. Jsou navrženy tak, aby byly spolehlivé a bezpečné, což z nich činí ideální volbu pro moderní domácnosti.

Flexibilita použití

Díky své kompatibilitě s různými typy podlahových krytin a možností použití v různých typech prostorů, od bytů po komerční budovy, jsou uhlíkové topné fólie velmi flexibilním řešením. Lze je snadno integrovat do stávajících interiérů bez nutnosti rozsáhlých úprav.

Ekologická šetrnost

Uhlíkové topné fólie jsou ekologičtější alternativou, protože využívají méně energie a nevyžadují použití vody. Tím snižují celkový ekologický dopad vytápění a přispívají k udržitelnějšímu způsobu života.

Je čas přejít na uhlíkové topné fólie a užívat si komfort a výhody, které přinášejí.