Topné fólie jsou typem elektrického odporového vytápění, poskytující relativně nízké teploty (ve srovnání s klasickými topnými systémy) na velkých plochách. Topné uhlíkové fólie mohou být použity jako náhrada za konvenční topné systémy jako primární zdroj tepla, nebo k doplnění a zvýšení komfortu stávajících systémů. Kde se ale topné fólie vzaly?

LARX uhlíková fólie

Původ topných fólií – Ondol

Ondol, v tradiční korejské architektuře nazývaný také gudeul (korejsky 구들), je podlahové vytápění používané dle archeologických nálezů v Koreji již přes 7000 let. Využívá přímý přenos tepla z „kamen“ kouřovodem do spodní části silné zděné podlahy. Mnoho moderních korejských domů používá sálavý systém podlahového vytápění, který se nazývá ondol, což odkazuje na tento tradiční systém vytápění. Ve skutečnosti Korejci označují jakýkoli systém vytápění v domácnosti jako ondol.

Rané ondoly začínaly jako gudeul, které zajišťovaly vytápění domu a prostor na vaření. Když se v peci rozdělával oheň, aby se uvařila rýže k večeři, plamen se rozšiřoval vodorovně, protože vstup do kouřovodu byl vedle pece. Toto uspořádání bylo nezbytné, protože neumožňovalo, aby se kouř šířil vzhůru, což by způsobilo příliš rychlé hoření a brzké zhasnutí plamene. Když plamen procházel vstupem do kouřovodu, byl spolu s kouřem veden sítí chodeb. Na kouřovodu se stavěly celé místnosti a vytvářely se tak místnosti s podlahou s podlahovým topením. Při tradičním vytápění ondolem byla podlaha blíže k peci obvykle dostatečně teplá a nejteplejší místa byla vyhrazena starším a vzácným hostům. 

Technicky vychází moderní ondol ze stejného konceptu jako podlahové sálavé vytápění, které vynalezl americký architekt Frank Lloyd Wright. Ten se zajímal o asijskou architekturu a na tento nápad přišel při návštěvě domu japonského šlechtice, kde navštívil čajovnu, která se pocitově lišila od zbytku domu a Wrighta naprosto ohromila.  Jako vytápěcí systém byl v místnosti  použit právě korejský ondol. Stejnou myšlenku pak převzal a vytvořil topný systém vhodný pro americké domy. Wright vynalezl moderní sálavé podlahové vytápění, které využívá horkou vodu protékající potrubím namísto horkého vzduchu skrze kouřovody.

Ve druhé polovině 20. století společnost začala mnohem více řešit životní prostředi a nad tradičním způsobem vytápění se začaly stahovat mračna. Vznikla zde tedy potřeba vytápět korejské domy jiným zdrojem tepla, než je spalování dřeva a briket. Samotná topná fólie je variantou moderního ondolu, která ale nepotřebuje teplou vodu ani potrubí, protože je plně elektrická. Tento typ vytápění se používá hlavně v asijských zemích, zejména v Koreji odkud se jeho popluarita rozšiřuje do celého světa.

uhlikovefolie.cz vyroba topne folie

Naprostá většina uhlíkových fólií se v současnosti vyrábí v Jižní Koreji, proto jsme se tam před lety vypravili. Jižní Korea je nejenom velmi technologicky vyspělá země, má také mnohem větší pracovní produktivitu než většina Evropy. Navštívili jsme desítky výrobních závodů podlahového vytápění a uhlíkových fólií (tyto technologie ve velké míře odebírá Rusko, USA a severní část Asie).

Vyzkoušeli jsme různé výrobce a jejich produkty. Společně s (podle našeho názoru) nejinovativnějším  jihokorejským výrobcem jsme vyvinuli LARX odolnou uhlíkovou fólii, přímo vyladěnou pro evropský trh a požadavky zdejších zákazníků. Díky své konstrukci, odolnosti a stabilitě je vhodná pro rodinné domy i velké developerské projekty. Dále ve spolupráci s naším jihokorejským výrobcem začali vyrábět naší vlastní uhlíkovou fólii o výkonu 100 a 180 Wattů na metr čtvereční. Všechny naše topné fólie nabízíme ve velkoobchodním prodeji na našich stránkách.

uhlikovefolie.cz vyroba topne folie 3

Výroba uhlíkové topné fólie

Tloušťka elektrické topné fólie se pohybuje do 1 mm, jsou tedy velmi tenké a v celkové výšce skladby podlahy zanedbatelné. Výroba začíná velmi tenkou vrstvou plastové fólie, která se vyrábí syntézou polyethylenu (PE) a polyethylentereftalátu (PET). Nosnou část topné fólie tvoří dva stavené pruhy této plastové fólie, mezi nimiž je nanesen odporový topný prvek, který je tvořen uhlíkovou pastou. Tato pasta se vyrábí lisováním jemného uhlíkového prachu, který se používá například jako barvivo v inkoustu do tiskáren. Také proces nanášení uhlíkové pasty na pás je podobný tisku.

Samotný výkon topné fólie je ovlivňován koncentrací uhlíku v nanášené pastě. Na podélných okrajích topné fólie jsou měděné pásky, které jednotlivé pruhy uhlíkové pasty propojují. K těmto páskům se pomocí lisovacích konektorů přichytí napájecí kabely. Konce folií a veškeré spoje je vždy nutné pečlivě zaizolovat.

uhlikovefolie.cz vyroba topne folie 2

Zaujal Vás náš systém vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ a máte zájem o nezávislou cenovou nabídku? Neváhejte a kontaktujte nás přes kontaktní formulář na našem webu a společně najdeme vhodné řešení vytápění vašeho objektu.