Ve světě elektrického vytápění, zejména uhlíkových topných fólií, existuje spousta mýtů, polopravd a překroucených faktů, jejichž učelem není nic jiného než odradit zákazníky od topení uhlíkovými fóliemi. V poslední době se vyrojily další, které stojí za uvedení na pravou míru.

larx carbon kit larx heating mat

Topné uhlíkové fólie jsou odporovým topením, principielně inovací topného drátu/topné rohože. Jejich instalace je mnohem jednodušší a rychlejší. I proto jsou často prodejci systémů vytápění za pomoci topných kabelů velmi haněny. My v LARXU se nebráníme inovacím a snažíme se principielně neodmítat produkty a řešení konkurence. I proto jsme do našeho sortimentu zařadili topné rohože LARX Heating Matkteré jsou schopny vyřešit problém instalace topné fólie přímo pod dlažbu. I přesto kolují mezi obchodními zástupci různých firem z našeho oboru spousty nepravdivých informací, které se nebojí šířit mezi zákazníky.

Celoplošnost topných fólií

Topné fólie mají kontakt s podlahovou krytinou (nebo s potěrem) v celé své ploše. Díky tomu je rozložení teplot a přenos tepla mnohem efektivnější, než je tomu u topného kabelu nebo vodních podlahových systémů. Náš systém vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ topí opravdu celoplošné. Teplo sálá rovnoměrně z celé plochy podlahy do vytápěné místnosti. Při použití systému vodního podlahového topení, nebo elektrického topného kabelu, nelze ani při sebelepším uspořádání meandru dosáhnout tak rovnoměrného rozložení teploty nášlapné plochy, jako při použití topných fólií, kdy se na podlaze nevyskytují studená / přetopená místa, topení má rychlý náběh, regulace je dynamická a přesná a v místnosti je zdravé klima.

Topná fólie                                                  Topný kabel

LARX Carbon Kit                  Topná rohož

Celoplošnost uhlíkových fólií skýtá mnoho výhod. Podle normy je maximální teplota v obytných místnostech 27 °C, v koupelnách 33 °C, jedná  se tedy o topení nízkoteplotnímístnost není v určitých částech přetápěna a nedochází k víření prachu jako například při použití teplovodních radiátorů nebo elektrických přímotopů.  Celoplošné sálavé vytápění má oproti klasickému vytápění topnými tělesy tu výhodu, že stačí topit na nižší teplotu v místnosti, abychom dosáhli stejné pocitové teploty. Můžeme tak na termostatu nastavit o stupeň až dva méně než je reálná teplota v místnosti, komfort a pohoda zůstane, ale šetříme náklady.

Na rozdíl od liniových systémů (had) bude uhlíková fólie i při nechtěném poškození (např. provrtání) stále bez problémů fungovat a topit. V případě poškození topného kabelu se může stát, že systém vytápění v celé místnosti přestane topit, toto u topné fólie nehrozí.

Lisované konektory a vodiče

K instalaci systému vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ je třeba využívat jen naše LARX konektory a vodiče. Jedná se o specifické vodiče a konektory určené přímo pro instalace uhlíkových topných fólií. Vodiče jsou z pocínované mědi, mají dvojitou elektrickou izolaci a jsou odolné proti vysokým teplotám. Jiné kabely nebo dráty nejsou vhodné k instalaci systému vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ. K lisování konektorů doporučujeme používat naše krimpovací kleště. Krimpovací kleště zalisují konektor v celé ploše přesně takovou silou, jaká je třeba pro ideální kontakt, navíc usnadňují a zrychlují celý proces instalace. Při dodržení těchto základních pravidel jsou tyto spoje pevné, nerozpojitelné a zároveň se kabel dotýká konektoru maximální plochou. Obavy o trvanlivosti a bezpečnosti těchto spojů nejsou absolutně na místě.

podlahove topení, elektrické podlahové vytápění, larx, uhlíkovéfólie.cz, uhlíkové topné fólie, instalace svépomocí

Situace na evropském trhu uhlíkových fólií

Vzhledem ke konkurenčnímu boji dochází ze strany některých obchodních společností k marketingovému ovlivňování zákazníků formou nepravdivých sdělení na konkurenční produkty a naopak nepravdivých informací na vlastní produkty uhlíkových fólií. Jde především o:

  • Nedostatek uhlíku v konkurenčních produktech (koncentrace uhlíku v jakékoliv uhlíkové fólii je na přesnost hustoty 0.1% stejná)
  • Bezcenné marketingové certifikáty
  • Propagace doplňujícího produktu odrazové fólie jako konkurenční výhody (v podlaze je to pouze další vrstva izolace, více v informací v první části)
  • Propagace menší energetické spotřeby – 100W přivedeného výkonu znamená cca 96,4% vydaného tepelného výkonu/energie – toto platí zcela obecně, tedy pro topný kabel, topnou rohož i jakoukoliv uhlíkovou fólii nezávisle na výrobci. Pokud některý výrobce tvrdí, že jeho produkt je efektivnější, tak popírá fyzikální zákony.

Naše společnost LARX s.r.o. se zcela jasně vymezuje vůči tomuto neférovému konkurenčnímu chování na trhu. Nesnižujeme se k těmto praktikám, ani vyjadřování ke konkurenčním produktům. Náš cíl je inovace, kvalitní produkt (technologie uhlíkových fólií) a spokojenost našich zákazníků. Důkazem kvality našeho produktu je skutečnost, že se systém vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ prodávají mimojiné ve významném internetovém obchodě Mall.cz, v síti prodejen hobbymarketů Hornbach a u jiných důvěryhodných obchodních partnerů. Pokud nás jako zákazníci plánujete oslovit pro dodání řešení na Váš projekt, velmi rádi Vám obecně vysvětlíme výhody i nevýhody technologie uhlíkových fólií. Pro každý projekt/zákazníka je vhodná jiná technologie. Naší prioritou není prodávat výhradně naše produkty. Pokud náš produkt není vhodný, doporučíme zákazníkovi takové řešení, které je pro něj nejvhodnější a bude vyhovovat jeho požadavkům a představám. Nabízíme pouze to, co funguje a bude fungovat i našemu zákazníkovi.

Tým LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ