Instalace topných uhlíkových fólií svépomocí se v posledních letech stává více a více populární. Je tomu tak kvůli rychlosti a jednoduchosti instalace, jejich bezúdržbového provozu a v neposlední řadě kvůli výrazně nižším nákladům na pořízení systému vytápění, než při instalaci na klíč.

podlahove topení, elektrické podlahové vytápění, larx, uhlíkovéfólie.cz, uhlíkové topné fólie, instalace svépomocí

Realizace systému vytápění pomocí uhlíkových topných fólií je jednoduchá, přímočará a rychlá. Zvládne jí každý zručnější kutil, elektrikář by měl instalaci zvládnout bez jediného zádrhelu a problému.

Výběr materiálu pro vytápění

Na našich stránkách najdete k zakoupení všechny 3 typy naší uhlíkové topné fólie, včetně veškerého potřebného instalačního materiálu jako např. vodiče, konektory, izolační butylovou pásku nebo lisovací kleště na konektory. Náš interaktivní formulář Vám při zadání potřebného množství uhlíkové topné fólie sám vypočítá, kolik ostatního instalačního materiálu budete potřebovat. Při instalaci by tedy neměl nastat nejmenší problém s tím, že by Vám cokoliv chybělo. Rádi Vám poradíme a pomůžeme se správným výběrem naší uhlíkové topné fólie a nákupem instalačního materiálu pro Váš systém podlahového vytápění.

Při instalaci svépomocí můžete využít našich služeb v podobě přípravy kompletní projektové dokumentace, včetně výpočtů tepelných ztrát vašeho objektu, technické zprávy, stavební připravenosti a přesného kladečského plánu topných fólií, podle kterého si poté fólie nainstalujete svépomocí a získáte navíc pocit z dobře odvedené práce. Pokud si nevíte rady s tepelnými ztrátami či návrhem vytápění, kontaktujte nás.

larx uhlikove folie detail

Topné fólie

Nebojte se nás kontaktovat při výběru topné fólie pro Váš projekt. Rádi Vám nebo Vašemu elektrikáři poskytneme podporu pro správný výběr a instalaci našeho vytápění a doporučíme nejvhodnější uhlíkovou fólii, aby systém vytápění fungoval co nejefektivněji.

LARX uhlíková fólie, 100 W/m² – určená zejména k instalaci přímo pod plovoucí podlahovou krytinu.

LARX uhlíková fólie, 180 W/m² – vhodná k instalaci pod potěr i přímo pod podlahovou krytinu ve speciálních případech (místa s vysokou potřebou tepla, bez zvýšené odolnosti).

LARX odolná uhlíková fólie, 150 W/m² – určená zejména k instalaci pod potěr.

topné fólie, larx kabely

Instalační materiál

  • LARX vodiče – Připojovací vodiče pro uhlíkové fólie jsou z pocínované mědi, mají dvojitou teflonovou elektrickou izolaci a jsou odolné proti vysokým teplotám. Topné fólie doporučujeme instalovat pouze s našimi vodiči. Při využití jiných kabelů nelze garantovat funkčnost systému vytápění.
  • Žabkové konektory – Žabkové konektory se lisují krimpovacími kleštěmi na měděné vodící pásky uhlíkových fólií. Na každý pruh uhlíkové fólie jsou potřeba dva konektory. Topné fólie nedoporučujeme připojovat jinak, než za použití žabkových konektorů.
  • Krimpovací kleště – K lisování konektorů doporučujeme používat naše krimpovací kleště. Krimpovací kleště zalisují konektor v celé ploše přesně takovou silou, jaká je třeba pro ideální kontakt, navíc usnadňují a zrychlují celý proces instalace.
  • Butylová izolační páska na hrany a konektory –  Butylovou lepící páskou se izolují konektory uhlíkové fólie a střižné hrany jednotlivých pruhů topné fólie. U žluté LARX odolné uhlíkové fólie je nutné izolovat celou střižnou hranu i konektory. Pro správnou funkčnost systému vytápění doporučujeme izolovat konektory se zalisovanými připojovacími vodiči výhradně butylovou páskou k tomu určenou.
  • Odolná izolační páska LARX – Odolná izolační páska pro všestranné použití. Díky vysoké přilnavosti ji lze využít k fixaci topných fólií a kabelů ke kročejové izolaci. Ve výjimečných případech jí lze využít k izolování střižné hrany topné fólie (nikdy konektory!)
  • Lepící páska LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ – Univerzální lepící páska systému vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ pro všestranné použití, zejména jako pomocník k fixaci topných fólií, kabelů, krycích PE fólií a různému prolepování při instalaci.
  • Zemnící síť pro uzemnění uhlíkových fólií v koupelnách a vlhkých prostorechZemnící síť je dle normy nutné instalovat na PE fólii nad uhlíkovou fólií v koupelnách a podobně „vlhkých“ místnostech. Zemnící síť musí být připojena na ochranné pospojení (žlutozelený vodič).
  • LARX ochranná a izolační PE fólie 0,2 mm – Izolační a ochranná PE fólie 0,2 mm se používá k zakrytí všech LARX uhlíkových fólií po instalaci. Slouží jako ochrana před vlhkostí a splňuje požadavky normy na dodatečnou elektrickou izolaci. PE fólii je třeba použít při jakémkoliv typu instalace topné fólie.
  • Příchytky na uhlíkové fólie a připojovací vodiče – Plastové příchytky do tepelné izolace (polystyrén, minerální vata), kterými se zajišťují uhlíkové fólie a přívodní kabely proti posunutí. Příchytkou nikdy nepropichujte přímo uhlíkovou fólii, ale přichyťte jí za přesahující konec butylové pásky. Příchytky jsou určené pouze k instalaci topné folie pod potěr.
  • Stykač Hager 25A/230V – Instalační stykač do rozvaděče, který lze volitelně použít pro spínání napájení uhlíkových fólií. Termostat pak nespíná přímo silovou zátěž, ale ovládá tyto stykače. Spínání pomocí stykačů je robustnější řešení, které prodlužuje životnost termostatů a je nezbytné v případě posilujících okruhů.

 

Regulace vytápění / termostaty

Důležitou součástí jakéhokoliv systému podlahového vytápění je termostat s podlahovým čidlem teploty. Dle normy by teplota nášlapné vrstvy podlahy neměla v obytných místnostech překročit 29°C (v koupelnách 33°C), je tedy důležité použít termostat s interním (podle kterého regulujeme teplotu místnosti) a současně externím (podle kterého kontrolujeme teplotu podlahy) čidlem teploty. Naše LARX LCD a Wi-Fi termostaty všechny tyto požadavky splňují. Je na nich navíc možné, např. v létě kdy není třeba topit, nastavit regulaci jen podle externího čidla, a využít tak topné fólie jen k ohřevu podlahy na komfortní teplotu.

uhlikovefolie.cz termostat

 

Doplňující informace k objednávce

Minimální objednávka uhlíkových fólií je 20 délkových metrů topné fólie (tedy 10 m²).  V případě potřeby menšího množství topných fólií lze využít náš LARX Carbon Kit. Po odeslání objednávky Vám bude ihned zaslána zálohová faktura. Po jejím uhrazení bude objednávka odeslána na Vaši adresu do 2 pracovních dnů. Poštovné a balné je zdarma při objednání topných fólií a instalačního materiálu v hodnotě nad 20.000,- Kč bez DPH.

Topné uhlíkové fólie v metráži prodáváme pouze velkoobchodně. K jejich nákupu je tedy potřeba IČO. Bez vyplněného, nebo s chybně vyplněným identifikačním číslem se objednávka neprovede a objednací formulář oznámí chybu. K pořízení našeho LARX Carbon Kitu není IČO potřeba, lze ho sehnat ve všech prodejnách Hornbach v Čechách a na Slovensku, online na mall.cz, nebo v prodejnách Likor podlahy.

Máte již zakoupeny topné uhlíkové fólie a instalační materiál? Přečtěte si náš článek Instalace topných fólií svépomocí – tipy a triky, ve kterém najdete spoustu užitečných typů, rad a informací k bezproblémové a pohodlné instalaci systému vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ.

Také řešíte systém vytápění vašeho objektu? Rádi pro Vás zpracujeme nezávaznou cenovou nabídku. Neváhejte, a zašlete nám svůj projekt přes kontaktní formulář a společně najdeme vhodné řešení.