Na současném trhu vytápění existuje mnoho možností, přičemž optimální kombinace vždy záleží na řadě faktorů spojených se specifiky konkrétního projektu. V LARX jsme ale přesvědčeni, že v dobře zateplené nemovitosti je vytápění pomocí uhlíkových fólií jako jediného zdroje tou nejlepší volbou. Vnímáme hned několik důvodů, proč jsou uhlíkové fólie jako jediný způsob vytápění v zateplených domech nejlepším řešením a proč jsou tyto fólie tak zajímavou alternativou k běžným technologiím, jako jsou tepelná čerpadla a další. 

Podlahové vytápění pomocí uhlíkových fólií

Výhody uhlíkových fólií

1. Bezúdržbovost

Uhlíkové fólie nevyžadují žádnou údržbu po jejich instalaci. Po zalití betonem nebo anhydridem jsou diskrétně umístěny pod podlahovým povrchem a pracují spolehlivě bez potřeby pravidelného servisu, narozdíl od vodního topení nehrozí riziko prasknutí trubky a následného zničení podlahy. Tato bezúdržbovost je významnou výhodou, která šetří majitelům domů čas i peníze.

2. Rychlost realizace a jednoduchost

Instalace uhlíkových fólií je rychlá a jednoduchá. Pro větší rodinné domy lze instalaci provést během jednoho dne. Odborný elektrikář, který prošel školením od společnosti LARX, specializovaného velkoobchodu s elektrickým podlahovým vytápěním, dokáže tuto práci zvládnout. Tato rychlost realizace je výhodou zejména při novostavbách, kdy majitelé chtějí rychle získat vytápění a užívat si tepelný komfort v co nejkratším čase.

Pokládka topení LARX

3. Nízké investiční náklady

Uhlíkové fólie jsou cenově dostupnou volbou pro vytápění v zateplených domech. Oproti dražším tepelným čerpadlům se investiční náklady snižují, což představuje výhodu pro majitele domu. Nižší počáteční investice umožňuje snazší přístup k modernímu vytápění a poskytuje potenciál pro dlouhodobé úspory na provozních nákladech.

4. Nízké provozní náklady v nízkoenergetickém domě

Při vytápění v nízkoenergetickém domě jsou provozní náklady uhlíkových fólií velmi nízké. Díky efektivnímu využití energie a chytré celoroční regulaci teploty dokáží uhlíkové fólie udržovat optimální tepelný komfort a zároveň minimalizovat náklady na provoz. V kombinaci s kvalitním zateplením domu umožňují majitelům dosáhnout vysoké energetické účinnosti a snížit náklady na vytápění.

Uhlíkové fólie versus tepelná čerpadla

Často se v zateplených domech volí tepelná čerpadla jako hlavní zdroj vytápění. Tepelná čerpadla však mohou mít některé nevýhody, zejména ve srovnání s uhlíkovými fóliemi.

Jednou z hlavních nevýhod tepelných čerpadel je jejich závislost na okolní teplotě. V mrazech může jejich účinnost klesnout a náklady na provoz se zvýší. Navíc je třeba počítat s pravidelným servisem a potenciální výměnou kompresoru, což zvyšuje celkové provozní náklady v průběhu času. Provoz uhlíkových fólií je naproti tomu stabilní a bez nutnosti dalších investic do údržby.

Topné rohože pro doplnění podlahového vytápění v koupelně

Kromě topných uhlíkových fólií najdete v nabídce velkoobchodu LARX také produkt, který je inovací topného kabelu – topné rohože LARX Heating Mat. Jedná se o logické doplnění produktového portfolia. Topné rohože jsou ideálním řešením do koupelen a dalších míst, která vyžadují instalaci přímo pod keramickou dlažbu. Instalace je přitom, stejně jako v případě uhlíkových fólií, rychlá a zvládnutelná pro každého šikovnějšího elektrikáře či domácího kutila. 

Pokládka topné rohože

Ideální vytápění pro zateplené domy 

Uhlíkové fólie představují zajímavou a efektivní volbu pro vytápění v zateplených domech. Jejich bezúdržbovost, rychlost realizace, nízké investiční náklady a chytrá celoroční regulace dělají z uhlíkových fólií atraktivní alternativu k běžným technologiím, jako jsou tepelná čerpadla. Díky jednoduché instalaci a absenci hluku a prostorové náročnosti jsou uhlíkové fólie ideálním řešením pro ty, kteří si přejí efektivní a diskrétní vytápění ve svém zatepleném domě.

Pokud váháte, zda jsou uhlíkové fólie tou správnou volbou pro váš projekt, neváhejte se nám ozvat. Specifika s Vámi rádi probereme a navrhneme vhodné řešení pro Vás dům či byt.