Uhlíkové topné fólie jsou efektivním a bezúdržbovým systémem vytápění, fungujícím na čistém principu přímé přeměny elektrické energie na teplo. Jejich regulace je jednoduchá a bez složitých zařízení. Uhlíkové topné fólie samy o sobě neprodukují žádné emise a jsou velmi vhodným vytápěním pro moderní ekologické a úsporné stavby. Navzdory tomu všemu je nicméně legislativa týkající se PENB certifikací vůči uhlíkovým fóliím striktnější, než by možná musela být. 

PENB

Co to je PENB? 

Problematika průkazu energetické náročnosti budov (takzvaný PENB štítek) je klíčovým aspektem při plánování, stavbě a rekonstrukci objektů v České republice. Jedná se o dokument, který hodnotí energetickou náročnost budovy. Tento průkaz je povinný při prodeji nebo pronájmu budov a jeho cílem je informovat majitele a uživatele o tom, jak efektivně budova nakládá s energií. PENB štítky jsou kategorizovány od A (nejúspornější) do G (nejméně úsporná).

Podle české legislativy musí být nově postavené budovy, stejně jako ty, které prochází významnými změnami, vybaveny energetickým štítkem. Průkaz energetické náročnosti budovy je důležitý nejen z hlediska dodržování právních předpisů, ale také z hlediska možnosti získání dotací a úvěrů na zlepšení energetické efektivity.

Vytápění elektřinou a PENB štítek

Vytápění hraje klíčovou roli v energetické náročnosti budov. Tradiční způsoby vytápění, jako jsou plynové kotle nebo pevná paliva, mají tendenci mít vyšší emise CO2 a nižší efektivitu ve srovnání s modernějšími technologiemi, jako jsou tepelná čerpadla nebo elektrické vytápění. Každý z těchto systémů má specifický dopad na hodnocení v PENB.

Intuitivně by člověk očekával, že elektrické vytápění bude v kontextu PENB legislativy patřit mezi nejpřijatelnější varianty, nicméně není tomu tak. Vytápění elektřinou ze sítě je totiž v české legislativě nespravedlivě upozaďováno. Problém je v takzvaném faktoru neobnovitelné primární energie, který je pro vytápění elektřinou úředně stanoven v České republice extrémně vysoký (dříve 3,0, momentálně 2,6 a je prostor pro jeho další snížení). Ten slouží pro výpočet neobnovitelné primární energie budovy v PENB.

Proto se můžeme u některých staveb setkat s problémy u výpočtu PENB, který je úřady vyžadován pro každou novostavbu. Při návrhu projektu je tedy třeba myslet nejen na efektivitu vytápění, pohodlí a místo, ale také na respekt k potřebám PENB legislativy. 

Jak na PENB s uhlíkovými fóliemi? 

Našim zákazníkům poskytujeme úplnou službu v oblasti vytápění a tedy i s případnými problémy s PENB rádi poradíme. Je několik způsobů, jak faktor neobnovitelné primární energie budovy snížit, a tím nesmyslné legislativní požadavky PENB splnit:

  1. Lepší zateplení domu sníží celkovou energetickou náročnost budovy. Jedná se navíc o základní předpoklad pro technologicky i ekonomicky smysluplný provoz jakéhokoliv elektrického podlahového vytápění.
  2. Běžná kombinace s jiným zdrojem tepla, například krbem či kamny. Mohou mít výměník pro větší pokrytí tepelné ztráty domu.
  3. Vzduchotechnika se zpětným získáváním tepla (rekuperace). Může mít přitápění na bázi tepelného čerpadla.
  4. Příprava fotovoltaiky nebo jiných zdrojů obnovitelné energie – kombinace uhlíkových fólií a fotovoltaiky se – i s posunem technologií – ukazuje jako jedno z nejvhodnějších řešení.

Nepříznivé legislativní podmínky pro vytápění elektřinou jsou tedy ve výsledku relativně snadno řešitelné. V žádném případě by Vás neměli odradit od elektrického topení, které se co do pohodlnosti provozu, bezúdržbovosti a celkové efektivity řadí mezi ty vůbec nevhodnější volby při výběru zdroje tepla pro dobře izolované nemovitosti.

Energetická náročnost budovy a vytápění uhlíkovými fóliemi

Vytápění topnými uhlíkovými fóliemi LARX splňuje nejvyšší požadavky na pohodlnost i ekonomičnost provozu, zejména v případě nízkoenergetických a pasivních domů se jedná o jednoznačně správnou volbu. Využijte náš kontaktní formulář, zašlete nám projekt Vašeho objektu a společně nalezneme jednoduché a efektivní řešení, které vám zajistí jednoduchý, bezúdržbový zdroj vytápění konformní s platnou PENB legislativou.