Spojení fotovoltaiky a elektrického vytápění se může zpočátku zdát neintuitivní. Na první dobrou se nabízí úvaha, že potřeba vytápět nastává hlavně v momentech, kdy fotovoltaika neprodukuje žádnou energii. Avšak spojení těchto dvou prvků dokáže být velice účinné, pokud jsou využívány s rozumem a ve spojení s chytrou domácností. Kombinace fotovoltaiky s moderními systémy řízení a skladování energie v bateriích dokáží vyřešit problém vytápění v noci a vytvořit Vám pohodlně fungující domov. 

Fotovoltaika LARX

Vytápění fotovoltaikou? Fotovoltaika vyrábí ráno, fólie topí pořád.

Díky fotovoltaickým panelům se může elektřina vyrábět již v ranních hodinách, kdy ještě není potřeba vytápět, a energie se může skladovat v bateriích pro pozdější použití. Elektrické vytápění lze pak využívat během dne, kdy je dostatek slunečního záření, a večer nebo v noci může být energie využita z baterií. Kromě těch nejméně slunečných měsíců (prosinec, leden, únor) tak získáte stabilní zdroj energie po většinu roku. 

Využití fotovoltaiky s bateriemi a topných uhlíkových fólií může být ještě účinnější, když se kombinuje se systémy chytré domácnosti, jako jsou například značky Jablotron. S těmito systémy může být vytápění i skladování energie optimalizováno dle potřeb a přizpůsobeno aktuálnímu období a počasí. Takto efektivní systémy pak často využívají nejenom majitelé rodinných, ale slouží také jako vytápění velkých průmyslových budov. Časté je také využití fotovoltaiky pro ohřev vody

Instalace fotovoltaické elektrárny LARX

Proč v domě s fotovoltaikou topit pomocí uhlíkových fólií? 

Jednou z výhod topných uhlíkových fólií je skutečnost, že jsou velmi tenké a lehké a lze je snadno instalovat na stěny a podlahy, což efektivně šetří prostor nejen v pasivních domech. Tyto fólie jsou ideální pro pasivní vytápění, kdy dochází k přenosu tepla z podlahy do prostoru a ne naopak. Fólie dokáží snížit náklady na vytápění o desítky procent a jsou ekologické.

Uhlíkové fólie LARX

Kromě toho, že jsou topné fólie velmi účinné, jsou také velmi flexibilní a snadno se instalují. Můžou být instalovány na podlahy, stěny, stropy a dokonce i pod dlaždice. Díky tomu lze dosáhnout velmi rovnoměrného rozložení tepla v celém prostoru. Tím se zaručí pohodlné a příjemné prostředí pro obyvatele. Jedná se navíc o v principu velmi jednoduchou technologii s minimální pravděpodobností defektu, finanční i časová náročnost údržby vašeho systému vytápění je proto v případě uhlíkových fólií téměř nulová. To tyto fólie významně odlišuje od dalších způsobů vytápění – tepelných čerpadel či například vodních vytápěcích systémů, u kterých se velmi rádo zapomíná na řadu skrytých nákladů a možných komplikací

V neposlední řadě je třeba zmínit jednoduchost a intuitivnost ovládání, která z topných fólií v kombinaci s chytrým termostatem dělá nepostradatelnou součást moderní domácnosti. Automatická regulace teploty i možnost vytopit si dům pár hodin před příjezdem jsou pro člověka, který si váží vlastního času, dnes již téměř povinností. 

Podlahové topení LARX

Elektrické podlahové topení a fotovoltaika – soběstačnost a nízkonákladovost

Kombinace fotovoltaiky a elektrického vytápění je jednoznačnou volbou pro ty, kdo chtějí být soběstační v produkci energie a zároveň snížit své náklady na elektřinu. Pokud je dům dobře zateplený a využívá chytré domácí technologie, může být taková kombinace velmi efektivní – a to není třeba zahrnovat uspořené časové náklady díky jednoduchosti instalace a obsluhy. Posledních několik měsíců nám zároveň ukázalo, jak vrtkavá energetická situace umí být. Vlastní zdroj elektrické energie, který po většinu roku dokáže živit alespoň část spotřeby rodinného domu, je tak kromě ekonomického rozhodnutí také rozhodnutím zajišťujícím stabilitu a bezpečnost.