Uhlíkové fólie jsou moderní technologií, která se v posledních letech stává stále populárnější jako primární zdroj vytápění rodinných domů i bytů. Nejčastěji jsou fólie instalovány jako podlahové vytápění, kde poskytují výbornou energetickou účinnost a jsou takřka bezúdržbové. V porovnání s jinými typy vytápění, jako jsou tepelná čerpadla či vodní podlahové vytápění, uhlíkové fólie nabízejí řadu výhod a mohou sloužit jako prostředek pro významné snížení nákladů při stavbě či rekonstrukci

Náklady na instalaci vytápění

Náklady na instalaci systému vytápění uhlíkových fólií jsou výrazně nižší než u tradičních systémů. To je dáno několika faktory:

  • Rychlá a jednoduchá instalace: Uhlíkové fólie jsou tenké a flexibilní, což usnadňuje jejich pokládku pod podlahovou krytinu. Instalace může být provedena během několika hodin, což výrazně snižuje náklady na pracovní sílu. Šikovnější domácí kutil dokáže instalaci vyřešit i svépomocí
  • Není třeba instalovat další technologii: Uhlíkové fólie jsou samoregulační, což znamená, že nevyžadují žádné další zařízení, jako je kotel, čerpadlo nebo rozvodné potrubí. To dále snižuje náklady na instalaci – vše co je třeba je nainstalovat termostaty do požadovaných místností. 
  • Není třeba provádět zásadní stavební práce: Uhlíkové fólie lze instalovat na jakýkoliv podklad, včetně betonu, dlažby nebo parket. To eliminuje potřebu provádět stavební práce, které mohou být nákladné a časově náročné. Vždy je pouze třeba zvolit správný druh uhlíkové fólie podle typu podlahy, pod který má být instalována. 

Každý, kdo v posledních měsících či letech zdroj vytápění vlastního domova řešil přitom ví, že otázka nákladů na instalaci je spojena s ještě jedním důležitým tématem – termíny. Zejména v případě instalace tepelného čerpadla je často téměř zázrak, pokud člověk sežene odborníka, který dokáže instalaci realizovat v horizontu jednotek měsíců od poptávky. A to předpokládáme, že se instalace povede úspěšně a nebude třeba domlouvat nový termín na dodělky

Pokládka topení LARX

Náklady na údržbu vytápění

Velkou přidanou hodnotou technologie uhlíkových fólií je jejich nenáročnost. Uhlíkové fólie jsou z podstaty bezporuchové, což znamená, že nevyžadují žádnou pravidelnou údržbu. Je to dáno jednoduchostí využívané technologie, která v zásadě pouze 1:1 mění elektrickou energii na teplo. Tato jednoduchost nicméně určitě není charakteristická pro další běžné způsoby vytápění

Tepelná čerpadla vyžadují pravidelnou údržbu, která zahrnuje kontrolu chladicího média, elektrických komponent a filtrů. Tato údržba může být nákladná a časově náročná, v žádném případě navíc není realistické očekávat, že jí člověk zvládne zařídit svépomocí. S údržbou tepelných čerpadel je navíc kromě finančních nákladů spojeno dlouhé čekání – ať už na odborníka, nebo na příslušný náhradní díl. Samostatnou kapitolou je pak příprava čerpadel na zimu

Vodní vytápění je náchylné k problémům spojeným s potrubím, zejména pokud není instalováno správně. Pravidelná kontrola a odvzdušňování systému jsou klíčové pro udržení efektivity a správné funkčnosti. Samostatnou kapitolou jsou havárie vodních vytápěcích systémů, které mohou mít kromě zničeného zdroje vytápění také nemalý negativní vliv na stav podlažní krytiny, stěn či vašich sousedů. 

V případě kotlů na tuhá paliva vyšší náročnost údržby asi nikoho nepřekvapí. Pravidelné čištění roštu, kontrola nánosu popela a jednou za čas i ruční čištění výměníku jsou jen některými z mnoha činností, které s sebou provoz takového zdroje tepla nezbytně nese. O nic jednodušší není ani provoz krbových kamen, kdy při nesprávné údržbě nejen komína, ale i kamen jako takových může dojít k nebezpečnému vznícení usazenin. 

Další náklady

Každý zdroj vytápění disponuje nezpochybnitelně řadou kladů i záporů. Je třeba si nicméně pojmenovat ty, na které lidé při rozhodování často zapomínají. 

Jednoduchost obsluhy

Představa dřeva potichu praskajícího v krbu, sálavého tepla a oranžové barvy připadá romantická leckomu. Realita nicméně kromě výše zmíněného obnáší také pravidelné čištění krbu, sekání, skládání a vození dříví a další fyzicky náročné činnosti. Ty se mohou zdát jako nevýznamná bariéra pro vitálního člověka s dětmi v pubertálním věku, v důchodu ale sami tahat bedny plné dřeva nechce téměř nikdo. 

Jednoduchost ovládání

Žádná složitá instalace, žádná potřeba sirek či zapalovače. Jednoduchou aplikaci pro vzdálené ovládání vašeho termostatu můžete mít i v telefonu. Dítě, vy nebo váš rodič si tak snadno může na několik kliknutí zatopit na požadovanou teplotu ještě před tím, než do domu vůbec vstoupí. 

Časová úspora

Nákupy dříví či uhlí, jeho skládání, každodenní nakládání a přikládání, komunikace s podporou, zatápění. Po malých jednotkách se skládá obrovská časová dotace, kterou je třeba vytápění vašeho domu věnovat. Pokud tedy neprovozujete topné uhlíkové fólie, kde všechny výše zmíněné náklady odpadávají. 

Podpora

Málokdo chce již při pořizování hlavního zdroje vytápění myslet na jeho poruchu. Dlouhosáhlá komunikace s podporu v cizím jazyce, či hledání náhradních dílů na asijských webech, však nezkazí náladu jen zapřísáhlým optimistům. Při výběru vhodného zdroje tepla myslete vždy na to, aby prodávající firma disponovala – ideálně českým – týmem vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni s vámi řešit případné poruchy a problémy.