Skladba podlahy s naší uhlíkovou fólií je alfa-omega každodenního fungování u nás ve firmě. Není den, kdy bychom alespoň s jedním zákazníkem neřešili skladbu podlah v jeho objektu, nebo neposkytovali rady ohledně skladby podlahového vytápění přes telefon. I proto jsme se rozhodli shrnout důležité informace o možných řešeních do tohoto článku. Skladba podlahy bude vždy vycházet z volby podlahové krytiny a umístění podlahového vytápění v objektu.  Podlahové vytápění uhlíkovými fóliemi - vzorky podlah

Výhody podlahového vytápění a skladba podlahy s podlahovým topením

Podlahové topné systémy jsou v dnešní době nejčastěji voleným způsobem vytápení domů. Díky teplu od nohou získáte jedinečný tepelný komfort, který žádný jiný způsob vytápění nabídnout nemůže. Podlahová krytina při realizaci jákéhokoliv typu podlahového topení musí být certifikovaná pro podlahové vytápění. Prakticky všichni výrobci podlah maji ve svém portfoliu krytiny s tímto určením a i my ve spolupráci s našimi partnery vhodnost uhlíkových fólií pro jednotlivé typy podlahových krytit pravidelně testujeme. Podlahy vhodné pro podlahové vvytápění lze jednoduše rozlišit díky tomuto, nebo podobně vypadajícímu piktogramu:

piktogram certifikace pro podlahove vytapeni

Proč a jak topit uhlíkovými fóliemi? 

Systém vytápění uhlíkovými fóliemi LARX má řadu nesporných výhod. Bezúdržbový a nízkonákladový provoz, nízké nároky na prostor v podlaze, přesná regulace a v neposlední řadě také velký výběr podlahových krytin, pod které se tento způsob vytápění dá instalovat. Hodí se tak pro podlahy v celém objektu, ať už se jedná o vytápění obývacího pokoje, podlahové vytápění v koupelně, kuchyni nebo garáži.

Existují dvě varianty instalace systému vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZpod potěr/podlahové desky nebo přímo pod podlahovou krytinu. Topná fólie se vždy kotví k vrstvě podlahové izolace (polystyrenové nebo PIR desky v případě instalace pod potěr, hobra/starlon při instalaci přímo pod krytinu).

Skladba podlahového vytápění uhlíkovými fóliemi pod potěr

LARX uhlikové fólie instalace pod poter

U klasického způsobu instalace pod potěr nebo podlahové desky si zákazník může zvolit libovolnou krytinu ať už skládanou (tzv. click systém), lepenou nebo dlažbu. Výška vrstvy potěru/podlahových desek ovlivňuje akumulační schopnost podlahy – čím je vrstva silnější, tím více tepla podlaha akumuluje a tím pomaleji prostor vychladne v případě vypnutého vytápění. Na druhou stranu, čím výraznější je akumulace tepla, tím pomalejší je reakce podlahového topení, protože trvá déle, než se teplo dostane přes akumulační vrstvu.

Uhlíková fólie je při instalaci pod potěr nebo podlahové desky kotvena do vrstvy podlahové izolace, tedy polystyrenu nebo PIR desek. Následuje vrstva PE folie o tloušťce 0,2 mm, která slouží jako ochrana. Při realizaci litých podlah se systém vytápění od vrstvy potěru odděluje ještě druhou vrstvou krycí fólie, ta splňuje funkci separační. Po krajích se napojuje na obvodovou dilataci, se kterou vytvoří tzv. „vanu“. Při instalaci pod podlahové desky není druhá folie potřeba. Na potěr nebo podlahové desky lze použít skládanou i lepenou podlahu, dlažbu, stěrku, atd.

Minimální výška skladby podlahy při instalaci pod potěr nebo podlahové desky je cca 5 cm (2 cm PIR desky – topná fólie – 2 cm podlahové desky – 1 cm libovolná krytina). Maximální výška skladby podlahy není nijak omezena. Vše záleží na typu instalace, výšce izolace, roznášecí vrstvě v objektu, kde se systém vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ realizuje. Alternativou v případě potřeby instalace přímo pod dlažbu je využití našich LARX topných rohoží

Skladba podlahového vytápění uhlíkovými fóliemi přímo pod plovoucí krytinu

LARX uhlikové fólie instalace pod krytinu

V moderních, dobře zateplených domech se uplatňuje instalace uhlíkové fólie přímo pod vinylovou nebo laminátovou podlahovou krytinu. Podmínkou je, že musí být skládaná (tzv. click systém). Tento systém vytápění má skvělou dynamiku, rychlý nátop a prakticky nemůže dojít k přetopení místnosti. V místnostech kde je plánovaná jiná než skládaná podlaha (koupelna, chodba, atd.) se využije instalace uhlíkové fólie pod potěr nebo podlahové desky. Přímo na topnou fólii není možné lepit žádnou podlahovou krytinu.

Při instalaci přímo pod skládanou krytinu se uhlíková fólie kotví do vrstvy kročejové izolace (hobra/starlon). Do desek izolace se vyřezávají kanálky pro vedení kabelů, aby byla plocha pro pokládku skládané podlahy v rovině, bez jakýchkoliv výstupků. Topná fólie se překryje vrstvou krycí PE fólie o tloušťce 0,2 mm. Poté již následuje kompletace skládané krytiny bez omezení, postup je tedy stejný, jako kdyby tam topná fólie nebyla.

Minimální výška skladby podlahy při instalaci přímo pod skládanou krytinu je cca 1,5 cm (0,5 cm hobra – topná fólie – 1 cm skládaná krytina). Maximální výška podlahy není nijak omezena, většinou se pohybuje do 5 cm. Vše záleží na výšce izolace, a výšce instalované podlahy.

Skladba podlahy pro vytápění topnými rohožemi LARX

Topné rohože LARX představují alternativu k uhlíkovým fólií využitelnou zejména v případě vytápění koupelen či jiných prostor, ve kterých musí být topná fólie umístěna přímo pod vrstvou betonu / anhydritu nebo pod podlahovými deskami. V případě například rekonstrukcí bytových jednotek totiž nezřídkakdy narazíme na situaci, ve které není možné podlahu „vykopat“ o několik cm hlouběji, abychom tam tak mohli umístit topnou fólii.  Z toho důvodu jsme rozšířili sortiment námi nabízených produktů o topné rohože LARX. Jejich největší výhodou je, že se instalují do montážního lepidla přímo pod dlažbu. Skladba podlahy tak není zvýšena, a proto se jedná o ideální řešení pro byty. 

 skladba podlahy rohoz, larx heating mat

Nevíte si rady se skladbou podlahy vašeho objektu v souvislosti se systémem vytápění LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ? Neváhejte a kontaktujte nás, rádi s Vámi najdeme vhodné řešení.